Telefon   +48 668 192 477

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jak zaprojektować nowoczesną chłodnię?

Przechowywanie wielu towarów wymaga utrzymywania znacznie obniżonej temperatury. Będzie ona konieczna m.in. przy magazynowaniu wyrobów żywnościowych, które w przeciwnym razie uległyby szybkiemu zepsuciu. W grę wchodzą tu zarówno takie produkty jak przetworzone mięso w postaci wędlin, owoce i warzywa, a także świeże mięso, ryby, owoce morza czy mleko i jego przetwory – od serów po masło i jogurty. Okaże się ona niezbędna w przypadku części chemikaliów, leków i parafarmaceutyków oraz komponentów do ich produkcji, a także substancji używanych przy wytwarzaniu kosmetyków. Rozwiązaniem, które pozwala na szybką budowę efektywnej chłodni, jest wzniesienie hali z płyty warstwowej. Przekonajmy się, co przemawia za tą technologią i dlaczego stosować płyty warstwowe.

Co daje budowa hali stalowej?

Hala stalowa powstaje w oparciu o prostą, lecz niezwykle trwałą strukturę składającą się ze słupów nośnych oraz belek tworzących dach i umożliwiających zainstalowanie materiału pokryciowego, a także elementów służących do montażu poszycia ścian. Zaletą jej wykorzystania są niewielkie wymagania co do nośności podłoża i fundamentowania, a także duża swoboda w zagospodarowaniu wnętrza z uwagi na możliwość zachowania sporych odległości między słupami. Plusem hali stalowej jest też szybkie ukończenie inwestycji i jej przystępny koszt.

Dlaczego warto używać płyt warstwowych?

Płyty warstwowe to materiał składający się z dwóch arkuszy blachy trapezowej, między którymi znajduje się materiał termoizolacyjny, zwykle w postaci pianki poliuretanowej. Ponieważ są one ze sobą łączone na pióro-wypust, nie powodują powstawania mostków termicznych. Są też łatwe w montażu i lekkie, nie obciążają więc konstrukcji. Ich powierzchnia jest dobrze zabezpieczona przed korozją za sprawą warstwy ocynku, a także dodatkowej powłoki malarskiej.